24η Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.
Συμπληρώνονται 108 χρόνια από το 1915, όταν το σχεδιασμένο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από την Τουρκία, υπό τις ευλογίες….. της Γερμανίας, συμμάχου της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του Ταλαάτ στις 28 Απριλίου 1915 προς τους νομάρχες των περιοχών της Ανατολικής Μικράς Ασίας:
«Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου».
Το τηλεγράφημα του υπουργού Εσωτερικών της εποχής Μεχμέτ Ταλαάτ Πασά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1915, είναι ενδεικτικό αυτής της αντίληψης:
«Σύμφωνα με προγενέστερη κοινοποίηση η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ολοσχερή εξόντωση των διαβιούντων στη Χώρα Αρμενίων. Πας όστις ήθελε αντιταχθεί στη διαταγή αυτή δεν μπορεί πλέον ν’ αποτελεί μέρος της διοίκησης. Άνευ ουδεμίας διάκρισης για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αναπήρους, οσονδήποτε τραγικά κι αν είναι τα μέσα εξόντωσης και αφού καταπνιγεί η φωνή της συνειδήσεως πρέπει να τεθεί τέρμα στην ύπαρξή τους».
Στις 24 Απριλίου 1915, η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.
Έως το 1923 πάνω από 1.500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν. Το 75% του πληθυσμού των Αρμενίων που υπήρχε τότε στην Τουρκία!
Σκοπός των Τούρκων ήταν να “εξαφανίσουν” τον χριστιανικό λαό που ζούσε στην Ανατολική Μικρά Ασία, περίπου 2.000.000 Αρμένιοι. Οι Τούρκοι εκτόπισαν τους Αρμένιους, και τους ανάγκασαν σε εξαντλητικές πορείες θανάτου μέσα στην έρημο.
Πυροβολούσαν όσους σταματούσαν να περπατούν και τους βασάνιζαν. Μάλιστα, οι Τουρκική κυβέρνηση είχε ορίσει “τάγματα σφαγής”, εγκληματίες που ανέλαβαν να εξοντώσουν το χριστιανικό στοιχείο. Λεηλάτησαν τα χωριά τους, όπου εγκατέστησαν μουσουλμανικές οικογένειες. Παράλληλα έστειλαν τις γυναίκες σε χαρέμια και όσες δεν αλλαξοπίστησαν τις βίαζαν και στη συνέχεια τις παλούκωναν .
Σκότωναν όσους Αρμένιους έβρισκαν στον δρόμο τους και απήγαγαν τα παιδιά τους, τα οποία προσηλύτισαν στο Ισλάμ.
Εκτός από τις μαζικές δολοφονίες, η Γενοκτονία περιλάμβανε και την απαγωγή γυναικών και παιδιών τα οποία εξισλαμίζονταν, άλλαζαν ονόματα και ενσωματώνονταν σε νοικοκυριά μουσουλμάνων ως σύζυγοι ή σκλάβοι.
Η φρίκη των μαζικών σφαγών, οι αποτρόπαιες συνθήκες θανάτου ενός ολόκληρου λαού, καταγράφηκαν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού,η Γενοκτονία των Αρμενίων, η Γενοκτονία των Ασσυρίων……….από τους Τούρκους μέσα σε έναν αιώνα!!
Αυτή είναι η Τουρκία! Αυτοί είναι οι Τούρκοι! Αλλάζουν οι Τούρκοι; Δεν αλλάζουν!!!

Add Your Comment