Βιογραφικό

O Ηλίας Κωστόπουλος είναι Υποστράτηγος ε.α. του Στρατού Ξηράς και του Όπλου του Πυροβολικού.

Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1963, κατοικεί μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Ολοκλήρωσε την στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, καθώς προέρχεται από Στρατιωτική οικογένεια. Ο πατέρας του Αχιλλέας Κωστόπουλος, ήταν Αντιστράτηγος του Όπλου του Πεζικού και ήταν και αλεξιπτωτιστής.

Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), τον Σεπτέμβριο του 1981, από όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1985, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού.

Παρακολούθησε και αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα προβλεπόμενα για τους Αξιωματικούς Πυροβολικού, εθνικά Σχολεία του Πυροβολικού Μάχης καθώς και από όλα γενικά τα προβλεπόμενα σχολεία και εκπαιδεύσεις σε όλους τους βαθμούς ως Αξιωματικός.

Ολοκλήρωσε επιτυχώς το Σχολείο Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και το Σχολείο Αξιωματικών Τακτικού Ελέγχου Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) “ΧΩΚ”, εντασσόμενος στο Αντιαεροπορικό Πυροβολικό και ειδικά στο Αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα Κ/Β “ΧΩΚ” του Όπλου του Πυροβολικού.

Εκτός των άλλων σχολείων, έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από τα σχολεία του Ηλεκτρονικού Πολέμου, των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων καθώς και το Τμήμα Νατοϊκής-Στρατιωτικής ορολογίας. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει αρκετά Νατοϊκά Σχολεία και σεμινάρια που αφορούν την διαχείριση κρίσεων, την επιχειρησιακή σχεδίαση, τις επιχειρήσεις υποστήριξης ειρήνης, τον συντονισμό συνδυασμένων πυρών υποστηρίξεως και την διαδικασία στοχοποίησης.

Τέλος έχει συμμετάσχει σε πλήθος εθνικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά Πυροβολικού καθώς και νατοϊκών ασκήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

​Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο αντικείμενο «Ηγεσία» με Διάκριση (Master of Arts with Distinction in Leadership Practice) του Πανεπιστημίου Kingston της Μ. Βρετανίας.

Ομιλεί άπταιστα την αγγλική και την τουρκική γλώσσα καθώς και την ιταλική σε επίπεδο εργασίας(βασικές γνώσεις).Ειδικά κατέχει, στην Αγγλική γλώσσα, το Κρατικό πτυχίο γλωσσομάθειας επιπέδου Advanced και το πτυχίο του City and Guilds,επιπέδου Proficiency(προφορικά) και στην Τουρκική γλώσσα το πτυχίο της Σχολής Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ),επιπέδου Lower.

Έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού Μάχης, Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) Εδάφους-Αέρος ΧΩΚ καθώς επίσης και σε θέσεις εθνικών και διεθνών Επιτελείων, σε όλους τους βαθμούς, σε διάφορα καθήκοντα και θέσεις ευθύνης.

Κατά την υπηρέτησή του επί 10ετίας στην 181 Μοίρα Κ/Β ΧΩΚ, συμμετείχε ως Ουλαμαγός Εκτοξευτών και ως Επικεφαλής Αξιωματικός Τακτικού Ελέγχου σε Ετήσιες Τακτικές Αξιολογήσεις και Βολές, με πραγματικά κατευθυνόμενα βλήματα ΧΩΚ, στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στα Χανιά, με εξαιρετικές-άριστες αξιολογήσεις. Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε Βολές στο ΠΒΚ στα Χανιά, με τα Αντιαεροπορικά πυροβόλα Rheinmetall και τα Κ/Β Stinger, με άριστα αποτελέσματα.

Διετέλεσε Διοικητής της 88 Μοίρας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού(88 ΜΕΑ/ΑΠ) στη νήσο Λήμνο-Αγκαριώνες και της 137 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού(Α/Κ ΜΜΠ) στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Ήταν από τους πρώτους ελάχιστους Αξιωματικούς, στον βαθμό του Ταγματάρχη, που επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στα αρχικά στάδια του νεοϊδρυθέντος το 2003 Νατοϊκού Ελληνικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, το NATO RAPID DEPLOYABLE CORPS HEADQUARTER GREECE (NRDC HQ GREECE) με αποστολή να φέρει εις πέρας επιτυχώς μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, τις αξιολογήσεις ετοιμότητας του Στρατηγείου, αρχική και πλήρη.

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2014 με το βαθμό του Υποστρατήγου. Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Επιπλέον έχει λάβει Ηθικές Αμοιβές από τον Α/ΓΕΣ και τον Διοικητή Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς για τις άριστες βαθμολογίες αντίστοιχα στην Ετήσια Βολή Κ/Β “ΧΩΚ” και στην Ετήσια Τακτική Αξιολόγηση και Βολή Κ/Β ‘’ΧΩΚ’’, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, με πραγματικά βλήματα ΧΩΚ, καθώς και συνολικά 7 Ηθικές Αμοιβές από τον Α/ΓΕΣ, Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και Διοικητές του Γ’ΣΣ /NRDC HQ GREECE, για τις επιδόσεις του στις Αξιολογήσεις (Αρχική και Πλήρη Επιχειρησιακή Ετοιμότητα του Στρατηγείου) καθώς και τις Ασκήσεις του Στρατηγείου NRDC HQ.

Έχει ενεργή συμμετοχή σε θέματα που αφορούν τους απόστρατους συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και τελεί από τον Αύγουστο του 2020 έως σήμερα πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.

Είναι μέλος από ιδρύσεως  της Νέας Δεξιάς από το έτος 2016(Μάϊος του έτους 2016), με Πρόεδρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη, είναι και η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με την πολιτική, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου του Νομού Θεσσαλονίκης μέχρι και το έτος 2018 όταν και ανέλαβε τομεάρχης Βορείου Ελλάδος του τομέα οργάνωσης της Νέας Δεξιάς.

Είναι επιπλέον εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δεξιάς που πραγματοποιήθηκε το έτος 2019 στην Αθήνα και γραμματέας εθνικής άμυνας της Νέας Δεξιάς από το έτος 2021.

Είναι τέλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αθλητικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Χειροσφαίρισης Πυλαίας(Α.Ε.Σ.Χ.ΠΥΛΑΙΑΣ) και μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.